Vanaf 2000
Afbeelding bij Online antisemitisme

Online antisemitisme

Met de opkomst van het internet, met name anonieme discussiefora, is er een nieuw medium ontstaan waarmee antisemitisme zich in rap tempo kan verspreiden.

Meer informatie

Met de opkomst van het internet, met name anonieme discussiefora, is er een nieuw medium ontstaan waarmee antisemitische complottheorieën en haat zich in rap tempo kunnen verspreiden. Op het internet kunnen ideeën anoniem en ongehinderd worden gedeeld, en ze winnen aan populariteit. Het betreft hier voornamelijk eeuwenoude complottheorieën, zoals het bloedsprookje en de bewering dat Joden de banken of media beheersen.
Helaas krijgt deze haat ook voet aan de grond in de echte wereld, vaak met dodelijk geweld als gevolg. Dit werd al duidelijk in 2011 in Noorwegen, toen een rechtse extremist jarenlang een aanslag plande en 77 slachtoffers maakte. Hij publiceerde een manifest dat grotendeels geplagieerd was van onlinebronnen, waarin hij Joden beschuldigde van een complot om Europa en het 'blanke ras' te willen 'omvolken' door middel van rassenvermenging en immigratie. Deze "omvolkingstheorie", ook wel bekend als de "witte genocide" of "Great Replacement", duikt steeds weer op, zowel bij rechtse terroristische aanslagen als in tweets en speeches van politici.
In 2017 marcheerden honderden aanhangers van Donald Trump in Charlottesville en riepen ze: "Joden zullen ons niet vervangen!" Een deelnemer aan deze op sociale media georganiseerde optocht, reed in op een tegendemonstratie en vermoordde daarbij een tegenbetoger. De schutters in de synagoge in Pittsburgh in 2018, de moskee in Christchurch in 2019, en de synagogen in Poway (VS) en Halle (Duitsland) in 2019 probeerden allemaal hun moordpartijen live online uit te zenden op de haatwebsites waar ze geradicaliseerd waren.